Get over it

Wereldwijd lijden meer dan 300 miljoen mensen aan een depressie. Dat zijn er heel wat.
Kijk eens links van je. En rechts. Voor je en achter je. De kans is groot dat daar iemand zit of staat
die er al mee te maken heeft gekregen.

Meer dan 300 miljoen. Noem dat gerust ‘veelvoorkomend’. En inderdaad, het aantal goede doelen dat zich inzet voor de mentale gezondheid is groot. Dat blijkt opnieuw uit deze laatste editie van de Warmste Week. Een enorme stijging tegenover een paar edities geleden. We beseffen hoe lange hoe meer dat mentaal welzijn even belangrijk is als  onze fysieke gezondheid. We willen alle taboes weg en we willen aandacht voor ons mentale kapitaal. En dat is goed nieuws.

 

Maar we springen alleen in de bres als het over een ander gaat. Zolang het maar ver van ons bed blijft. Wordt er toch iemand uit onze naaste omgeving getroffen door het monster depressie,  is écht begrip plots ver zoek. Tuurlijk, het is allemaal niet makkelijk, maar je moet nu niet gaan overdrijven. Je kan er allemaal wel over geraken, zolang je het zelf maar wil. Het is allemaal zo erg niet. Just get over it, iedereen heeft al eens een tegenslag. We praten erover met gedempte stem, alsof het over de builenpest gaat. Alsof het een of andere vuile overdraagbare ziekte is die je alleen oploopt wanneer je je in foute milieu’s te begeeft. Alsof het een normaal mens met wat gezond verstand nooit zou overkomen. Alsof het een ziekte voor marginalen en aanstellers is.

 

En zo zullen we nooit voor onze eigen mentale kwetsbaarheid durven uitkomen. Zo raken we nooit voorbij het taboe. Ik kan me zelf nog heel levendig inbeelden hoe ik me een paar jaar geleden rond kerst voelde. En af en toe nog steeds doe. Hoe moeilijk ik mezelf ’s ochtends uit bed wist te slepen, hoe ik elke dag een uur lang in bad voor me lag uit te staren voor ik in het dagelijkse leven kon stappen.

Ik wou dat ik iedereen kon behoeden voor het gevoel waar ik toen dag in, dag uit mee rondliep. Want depressie is geen ziekte voor aanstellers. En niet zomaar iets waar alleen marginalen vatbaar voor zijn. (Als doodnormale, hooggeschoolde en werkende mens  zonder verslavingsproblematiek kan ik dat weten.) Denk aan die persoon links, rechts, voor en achter je.

 

Misschien is het afwachten tot de bom barst en er een storm van hashtags onze sociale media kleurt. Misschien – en hopelijk – brengen initiatieven als de Warmste Week toch meer teweeg dan alleen een flinke duit.  Steun de initiatieven vollenbak. Maar doe alstublieft nog iets veel belangrijkers dan dat. Probeer het te begrijpen. Dat is minstens even belangrijk.

 

 

Comments are closed.